Sitter här och tänker på detta med glädje…

Publicerat: maj 28, 2009 i Gästgrubbel

Så pretentiöst… kan man inte skriva om att deppa istället, det är ju så creddigt och dannt…

Okej då: även jag har deppat i mina dar. Men på sistone har jag även, oförklarligt och obetingat, känt glädje. Det är konstigt.

Jo det är konstigt, nästan omöjligt att förklara för en skomakarrealist. Glädje känner man när man sitter på stranden i tropikerna och dricker en drink. Och detta gör jag ju inte, jag bor i ett kyligt Sverige. Och har ändå ögonblick av inspiration och allt det där.

Eller: glädje känner man om man bor i en lyxvilla, har en Corvette och en Jaguar i garaget och är gift med en fotomodell. Mitt liv är ytligt sett väldigt olikt detta, ändå ser jag ljuset.

Hur ska jag fortsätta detta utan att det blir hurtigt och dannt? Jag gläder mig för intet, tra-la-la…

Någon kunde invända: om du satt i fängelse, skulle du vara glad ändå? Åt blå himmel genom fönstret, mat och husrum? Mitt svar blir då: ja, antagligen. För sån är den obetingade glädjen.

Det obetingade, det opåverkade, det spontana – det är vad jag talar om. Alla har upplevt det men få har det som grundbult i sina liv. Jag däremot har inga problem med att skapa en världsbild utifrån obetingad glädje och allt vad därtill hör. Men jag orkar inte predika just nu.

Så nu ska jag gå ut i den dag som lovade ”mulet, regn och blåst” och känna mig eländig… eller motsatsen, eller kanske det bästa: känna harmoni och balans, med andra ord glädje.

Det skulle handla om glädje, obetingad glädje. Denna glädje är det väl de kristna menar, och sånt hatade jag en gång i tiden. Den kristna glädjen, den glorifierade känsla de upplever… Man stod utanför allt det där, kände bara hat och cynism. Och den glädje jag kände var betingad: nu är det helg, nu är jag glad… nu sitter jag på krogen, så kul… men sedan går jag hem, då är jag nedstämd…

Vad mer har jag på hjärtat? ”Loven honom, i himlars himlar, loven honom med puka och cymbal”… från ett av de sista numren i Psaltaren.

Kanske lite klargöring är på sin plats. Förr hatade jag glädje sa jag, nu förstår jag den. Jag förstår vad de kristna menar. Är jag då kristen, är jag frälst? Det är jag nog. Jag vill dock inskärpa att jag aldrig drabbats av liksom en blixt från en klar himmel och blivit omvänd. För mig har det hela gått mer smygande.

Det kan skilja från person till person det där.

Men när man väl tror får det inte finnas några halvmesyrer, då tror man. Visst får man tvivla och grubbla, men själva detta att vara religiös (av latinets re-ligare, ”åter sammanfoga”) är som Kierkegard sa en helhetsupplevelse, ett underkastande under en universell kraft. Det är ingen gottköpsaffär, där man kyligt plockar ihop den världsbild som passar en.

Nåväl. Det finns glädje.

Inom mig nynnar jag nu på ”Just A Closer Walk With Thee”, en gospel. Jag har börjat gilla denna musik. Jag gillar även rock och pop och allt sånt, men gospel känns rätt just nu. För det är, kort sagt, musik som uttrycker glädje.

Den världsligare musiken är mer ägnad den betingade glädjen, om vi nu ska hårdra. ”Gonna have fun in the city, be with my girl she’s so pretty”… Och är man ensam är man olycklig: tungfotad blues som stapplar fram i tolvor…

Gospel däremot är lovsång, Praise the Lord och I love you Jesus. Det kan bli lite för hetsigt ibland, jag är mer för den stilla glädjen.

Det viktiga är inte glädjens uttrycksformer, utan att den finns. Det finns obetingad glädje, som inte har att göra med omständigheter. Sök den. Upplev den. Sprid den.

/Lennart Svensson

kommentarer
 1. Nickedockan skriver:

  GLÄDJE…?
  SITTER HÄR O TÄNKER I NATTENS SENA TIMME 03.30…
  HÖRDE INTRESSANT PREDIKAN AV LINDA GRAAF BERGLING SOM LÄSTE UR BIBELNS BOK JUDAS…OM DETTA.
  GLÄDJE ÅR ETT ORD SOM HAR MÅNGA SYSKON, OCH ETT AV DEM ÄR FÖR MIG ORDET FRID!!!
  JUST ORDET FRID SATTE I NATT MINA TANKAR I RÖRELSE DET ÄR ETT ORD SOM OFTA BRUKAS I RELGIÖSA SAMMANHANG SÄRSKILT MYCKET BLAND FANATIKER! EX. SOM ATT HA FRID MED GUD OCH OM MAN HAR FRID MED GUD HAR MAN OCKSÅ FRID MED MÄNNISKOR!
  MIN ERFARENHET ÄR ATT MÅNGA GÅNGER HAMNAR MAN FEL I FÖRENKLING AV SAMMANHANGET GENOM ATT FÖRSÖKA FÅ FRID MED GUD. FÖR ATT FÅ FRID MED GUD MÅSTE DU FÖRST FÅ FRID MED DIG SJÄLV O DITT EGET SAMVETE. DÄREFTER FÅR DU KVITTENS SOM ETT BREV PÅ POSTEN OCKSÅ FRID MED GUD. BIBELN SÄGER ATT GUD BOR I OSS EN HJÄLTE SOM KAN FRÄLSA OSV… OM INTE GUD BOR I OSS GENOM HELIG ANDE KAN VI EJ HELLER KNAPPAST KUNNA KALLA OSS GUDS BARN!!?
  HUR MAN GÅR TILLVÄGA MED ATT FÅ FRID MED SIG SJÄLV DET ÄR EN INTE HELT ENKEL FRÅGA. KANSKE JAG ÅTERKOMMER TILL DETTA OM INTRESSE FINNS!?
  FÖR NÅGRA ÅR SEDAN HÖRDE JAG PREDIKAN AV EN BL.A KÄND TV-PREDIKANT VID NAMN jOYCE MEYER POPULÄR I TROSRÖRELSEN.
  HON SADE DE FÖR MIG DÅ MÄRKLIGA ORDEN AT :”VI MÅSTE KUNNA FÖRLÅTA GUD!” DET TOG FÖR MIG FLERA TIMMAR INNAN JAG KUNDE FÖRSTÅ VAD HON MENADE O ”POLETTEN RAMLADE NER”!
  MÅNGA SÖKARE IDAG SÄRSKILT UNGDOMAR BLIR OFTA VILSELEDDA AV POPLÄRA GRUPPER O TRENDIG MUSIK SOM EX.VIS HILLSONG FRÅN
  AUSTRALIEN DÄR ENORMA PRIVATFÖRMÖGENHETER ÄR INLANDADE MYCKET AV MUSIKEN GÅR EJ SKILJA FRÅN ”VÄRLDSLIG” MUSIK OM MAN INTE LYCKAS UPPFATTA TEXTEN. DE SOM BESÖKER ÄR HELLER INTE OLIKT KLÄDDA DE SOM BESÖKER VANLIGA ROCKGALOR ETC.
  SOMLIGA LÄTTLURADE SÄGER DÅ SOM FÖRSVAR JA MEN DET BLIR JU
  MÄNNISKOR FRÄLSTA…. FÖRSTÅR DE INTE ATT OM ETT LITET ANTAL BLIR FRÄLSTA O DE FLESTA BLIR FÖRLORADE HAR FIENDEN ÄNDÅ VUNNIT SOM KALLT TYCKS TÄNKA ”LITE SVINN” FÅR MAN RÄKNA MED….
  EN MAN JAG KÄNDE SOM GÄRNA SKULLE BESÖKA DERAS KONSET KUNDE INTE DÅ HAN EJ HADE RÅD MED INTRÄDET…..ÄR EVANGLIUM TILL BARA FÖR RIKA??? EN ANNAN MAN PINGSTVÄN O UNG SOM JAG VÄL KÄNDE TILL FRÅGADE JAG HUR HAN HADE. SVARET HAN GAV GJORDE JAG FÖRSTOD ATT I VECKAN VAR HAN SOM ALLA ANDRA MEN PÅ SÖNDAGNA VAR HAN I FOKUS I PINGSKYRKAN O PRISADE GUD O LOVSJÖNG JESUS………
  DET SENASTE VAD GÄLLER AVGUDERI, HYCKLERI O MAMMONDYRKAN NÄSTAN LITE LIKT AVLATSBREV ÄR ATT VILL DU HA FÖRBÖN VIA SMS KOSTAR DET 10:- PER SMS (160 TECKEN) KAN BLI EN GANSKA GOD O LÖNSAM AFFÄR..DETTA TILLÄMPAS BL.A AV KRISTNA TV-STATIONEN ”VISIN NORGE”. ALLTSÅ NO MONEY INGEN FÖRBÖN…..
  KOM LITE UR SPÅR NU AVSEENDE BEGYNNELSEN. MEN TACK O LOV UPPLEVER JAG ATT BÅDE GLÄDJE, FRID MED GUD OSV ÄR HEKT GRATIS VAD GÄLLER…KONSTIGT DENNE JESUS SOM PREDIKADE FÖR C:A 2000 ÅR SEDAN HÖRDE JAG ALDRIG EN ENDA GÅNG SÄGA TILL LÄRJUNGARNA SÄGA: NU SKALL VI TA UPP ETT OFFER FÖR OMKOSTNADER JAG SKALL GÅ TILL DEN PLATSEN O RÄKNAR MED ATT MÅNGA KOMMER…..(JÄMFÖR EX BENNY HINN ELLER VÅR SVENSKE PETER LJUNGREN M.FL) JESUS KUNDE JU SAGT TILL LÄRJUNGARNA JAG SÅ TRÖTT O HAR ONT IFÖTTERNA SKAFFA MIG HÄST O VAGN MED ARABISKT FULLBLOD….DESSUTOM GÅR DET FÖR LÅNGSAMT GÅ TILL FOTS. DET ÄR VIKTIGT FÅ UT BUDSKAPET TILL MÅNGA TIDEN HASTAR…….
  JAG VET DET ÄR OFINT JÄMFÖRA DEN ENA MÄNNISKAN MED EN ANNAN
  MEN TAR DET PÅ MITT KONTO O DÄRMED FÖLJDEN O EV.STRAFF….
  PROFESSORN SOM TALADE OM GOLFBOLLAR TYCKTE JAG OCKSÅ VAR KUL O GANSKA FYNDIG ÄVEN JESUS TALADE OFTA I LIKNELSER ÄVEN OM HAN EJ ÄGDE VAR SIG PROFFESSUR ELLER DOKTORSHATT SOM MÅLLE LINDBERG O LINDA GRAAF BERGLING M.FL
  JAG EFTERLYSER LITE FLER GÄSTBLOGGAR SOM HAR LITE MER SOM OVAN DJUPSINNIGA TANKAR………
  IBLAND NÄR JAG LÄST EN ARTIKEL ELLER KOMMENTAR KAN JAG FÅ KÄNSLAN AV ATT SKRIBENTEN BARA ÄR EN PERSON SOM FÅTT
  ”O R D D I A R R E´” ELLER FÖRSÖKER SYNAS O BEKRÄFTA SIG SJÄLV OSV.
  VILL PÅPEKA ATT JAG ÄR GLAD O GLÄDJER MIG MEST ÅT KRITIK DET FÅR GÄRNA VARA PERSONANGREPP PÅ MIG DÅ MÅNGA VET VEM JAG ÄR
  OM DE ÄR SANNA, FALSKA ELLER PÅHITTADE LÖGNER GÖR DETSAMMA. TY ALLT SOM KAN FÅ MIG VAKNA UPP ÄR AV VÄRDE. ATT JAG KAN GLÄDJA MIG ÅT SÅDANT BEROR BLAND ANNAT PÅ OVANNÄMT JAG HAR FRID MED MIG SJÄLV O VET VAD JAG TROR O HUR JAG TOLKAR MITT LIV!!!
  OM SOMLIGA TYCKER DET LÅTER LITE ”STÖDDIGT” SÅ BJUDER JAG PÅ DET…..

  EM AV MINA DRIVKRAFTER I LIVET HAR BL.A VARIT FRÅN BIBELN: ”SÖKEN F Ö R S T EFTER GUDS RIKE O H A N S RÄTTFÄRDIGHET” TYCKER OCKS OM DE ORDEN NÄR DE SJUNGES (FINNS TONSATTA)

  ´GOD NATT ELLER GOD MORGON!!! KLOCKAN ÄR NU 05.OO

  mvh häsning Nickedockan o sambon Putte! (Putte sover redan…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s