Sexigt i kyrkan…

Publicerat: september 9, 2009 i Religionsgrubbel, Vardagsgrubbel

Suggestiva trumljud fyller lokalen. Det vickas på höfter och huvuden i takt till axlar som dansar. Två kvinnor och tre män virvlar runt i altargången. En äldre dam i publiken kippar efter andan. Förra året var det några som nästan svimmade. Sång- och dansgruppen från Etiopien är här igen.

– Får det verkligen vara så här sensuellt, viskar en orolig kyrkobesökare i mitt öra.

Medan tanten viskar vidare flyter mina tankar i väg och jag börjar att grubbla över mina erfarenheter av sex och kyrka.

För många år sedan, när jag bodde i USA, var jag med i en kyrka som var mycket strikt på detta område. För att hjälpa männen att lusta mindre hade man regler för hur kvinnorna skulle klä sig. Självklart inga urringningar, och alla kjolar skulle täcka knäna – när vi satt ner! Ärmarna på våra blusar skulle gå nedanför armbågarna. Tänk… jag som ens aldrig förstått att armbågar skulle vara så sexiga, att de drar männens koncentration bort från Gud.

Ja, hur gick det då med oskulderna i denna kyrka? Inte så bra. Faktum är att jag inte vet om jag sett värre urspårningar någon annan stans. Verkar finnas få saker som tänder lusten lika snabbt och bra som om man försöker att strypa den. Det som pågick bakom kulisserna i denna kyrka, lämpar sig inte ens att skriva om på en så fritänkande blogg som Grubbelmia.se 😉 .

Okej… i Sverige är det kanske inte lika illa. Eller? Det pratas om kvinnornas klädsel både inom och utanför kyrkan. Hur kort var kjolen… hur tajt var blusen? Verkade hon bjuda ut sig på något sätt. Jaha – men då så…

Varför ska det vara så svårt att skilja det som är fult från det som är fint? Om någon får osunda tankar av en annans klädsel – ja, då är det väl dags att rannsaka sig själv och jobba med tankelivet. Eller så kan man fundera över det som min adoptivfar prästen alltid sa:

– Du kan inte hindra fåglarna från att flyga över ditt huvud, men du kan hindra dem från att bygga bo.

Tankarna är väl oftast inte mycket att oroa sig för, bara du sedan ser till att inte handla mot dina värderingar och det du själv tror på.

Så till det fina…

Gud har skapat oss med en förmåga att njuta av sex. Delar av denna härliga gåva lämpar sig kanske bäst för sängkammaren, medan andra delar mycket väl kan förekomma på allmän plats. Då menar jag kanske inte själva sexakten, utan sensualismen i sina renaste former. Sinnlighet, eld, lust och värme inspirerar och lockar. Spänningar släpper och vi blir fria.

När trummorna sakta tystnar, och etiopierna dansar ut ur kyrkan – då blir det plötsligt stående ovationer. Många skrattar befriat. Vad var det som hände?

Jo, Gud blev större…

/Grubbelmia

kommentarer
 1. Eld kan värma en stuga när det brinner i öppna spisen. Men, den kan också bränna ner huset om den startas på annan plats än i spisen. Faktum är att den kan bränna ner hela åkrar.

  Så lite varsamhet med sexualiteten skadar inte, bara det inte slutar med klädregler som i kyrkan du beskriver.

  /D

 2. Elin Westöö skriver:

  Hej! Vilken bra blogg, Mia! Här ligger jag och är förkyld och fick något uppbyggande och tankevärt att läsa! Och nu ler jag för mig själv vid tanken av härlig etiopisk dans i kyrkan! Trum trum trum! 😀 Kram Kina-Elin

 3. Mjuk som en sten skriver:

  Väldigt bra bloggpost!

  Det är många som letar efter problem hos andra istället för att se hos sig själv. Det står ju något om det i bibeln t.o.m. Tror att det står ” Varför ser du flisan i din broders öga, men inte bjälken i ditt eget?”

  Tyvärr kan jag känna igen mig i det här, inte med att andra har för ”sexiga kläder” men att jag ser på andras problem istället för att tänka över mitt eget tankesätt. Jag tror att det vanligt att folk väljer den lättare vägen, att anklaga andra istället för sig själv.

  Men genom din bloggpost och att alla försöker bearbeta sig själva så kan vi i alla fall hoppas på att det blir bättre i framtiden!
  Jag ska verkligen försöka ta till mig det här!

 4. me and mine skriver:

  Ja sexigt i kyrkan. Ja håller med det är ens egna tankar som ställer till det.
  Aldrig tänkt tanken arr armbågar var sexiga …
  men men alla har vi olika tycke, inte kan vi börja att gå i burka för att redda de andra från orena tankar, nej de får ta tur med sina tankar o vi gå i bikini LOL nej men överdrift åt var sitt håll Burka eller bikini i kyrkan.
  Tror att flesta som väljer sina kläder tar på sig något de trivs med, inte vad ”grannan” trivs med o då kan det bli olika höjder på kjolen vid olika tillfällen. ska vi ha halslinjen uppe under hakan eller nere vid naveln LOL
  ja det är olika vad var o en tycker,
  men sunt förnuft o kläder efter väder. är kanske en bra måttstock.

  och att tröjan täcker bröst o mage låter bra, men ingen Burka.

 5. Linnea skriver:

  ”Om någon får osunda tankar av en annans klädsel – ja, då är det väl dags att rannsaka sig själv och jobba med tankelivet.”
  Exakt. Det är min bestämda mening i detta ämne.

 6. TBE skriver:

  Tänk att det är så lätt att göra sina egna tankar till andras problem. Hoppas att alla läser denna bloggposten, för den tål att tänka på. Detta är nog ett mycket mer spritt problem än vad många tror och gäller många områden inte bara det ”sexiga”.

  Många fördommar är omdevetna vilket gör det ännu krångligare, vi behöver prata med om våra fördommar, så att det blir avslöjade. Det är därför bloggposten var helt suverän.

  Tack Grubbelmia!

  Mvh

  /TBE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s