Bildspel och dagbok från Israelresan

Publicerat: februari 8, 2014 i Resegrubbel

Hej, här kommer ett bildspel från min och Tomas resa till Israel, i november 2013. Vi anser båda att detta är våra livs hittills mest intressanta resa. Kanske beror detta på att vi båda är uppfostrade i en religiös miljö. Resan gick under rubriken ”I Jesu fotspår” och arrangerades av Temaresor. Vi vill tacka alla er som var med och delade våra upplevelser under dessa åtta dagar. Läs gärna minidagboken nedan, innan du ser fotona – så får du ut mer av dem. Mvh Tomas & Mia

Måndagen den 4 november

”Is this your first time in Israel?”, frågar mannen i passkontrollen och ler stort. ”You look just like the blond girl in ABBA – what´s her name again?” Ja, detta är alltså mitt första intryck av Israel. Tomas, som kommer efter mig i kön får kommentaren ”So, you are the husband of the girl in ABBA?” Skrattande strosar jag och Tomas vidare till bussen som ska ta oss till Hotel Tal, vid medelhavets strand i Tel Aviv. Väl framme på hotellrummet få vi nästa skrattattack. Rummet ser ut som taget från en bordell. Speglar i taket ovanför dubbelsängen. Röd belysning både i bad- och sovrum. Röda handdukar och badlakan. Som pricken över i:et omges dubbelsängen av spotlights som lyser från både golv och väggar. Efter middag och strandpromenad somnar jag nöjd, med Monika Zetterlunds memoarer i handen (läskigt bara att se sig själv i taket).

Tisdagen den 5  november

Som många av er vet är ju Tomas mycket intresserad av att tolka tecken i tiden, och koppla dem till Bibelns profetior. Själva crescendot mellan det onda och det goda kommer enligt Bibelns sista bok, att äga rum i den israeliska dalen Harmageddon. Vill nu bara att alla ska veta att trots Tomas enorma intresse för de så kallade yttersta tiderna, kunde han inte hålla sig vaken – utan sov sig igenom vår färd genom denna (även historiskt) blod- och ödesmättade dal. Annars besöker vi under dagen diverse bibliska platser, som över huvud taget inte ger någon direkt känsla för hur det kan ha sett ut på Jesu tid. Vi besöker Jaffa, där Petrus fick synen som bidrog till att evangeliet gick ut till fler än bara judar. Jaffa är även den stad som profeten Jona utgick ifrån, när han seglade iväg för att bli uppslukad av en val. Sedan åker vi (logiskt nog) vidare till ruinerna av den romerska staden Ceasarea, där den förste icke-juden beslutar sig för att bli en Jesu efterföljare. Genom Haifa åker vi förbi Elias berömda karmelberg, till Nasareth. Här får vi se den grotta där Jesu moder Maria, får besök av ängeln Gabriel.

Onsdagen den 6 november

Morgonen börjar med att en av våra resekamrater får stoppa en kines, som fyllt en tallrik med ketchup – i tron att det är en israelisk specialitet. Sedan fortsätter vår dag till det som kallas ”Saligprisningarnas berg” – där Jesus håller sin kända bergspredikan som du kan läsa om i Matteus 5. Nära Genesarets sjö visar guiden oss platsen där man tror att det så kallade bespisningsundret skedde. Två fiskar och fem bröd förvandlas till mat för många tusen personer. Vidare åker vi till de arkeologiska utgrävningarna av staden Kapernaum, där Petrus svärmor blir helad av Jesus från svår feber. Tillbaka till Genesaret tar vi båten över sjön, för att besöka ett judiskt konst- och keramikgalleri. Dagen avslutas med rundvandring på en av Israels äldsta kibbutzer, samt vinprovning på Golanhöjden. Efter ännu en dag i över 30 graders värme, kommer vi åter till Tiberias hotell Ceasar, med svullna fötter.

Torsdagen den 7 november

Dagen slutar med förfriskningar på Jerusalems mest kända och lyxiga hotell ”King David”. Tillsammans med tre av våra reskamrater funderar vi på om vi möjligtvis sittter i samma fåtölj som Churchill eller Obama suttit i. Vår guide berättar att den mest kända person som bor på hotellet just nu är Jim Carrey, men vi tror att han kanske menar John Kerry – eftersom han säger att besöket ska handla om fredssamtal. Annars är nog dagens höjdpunkt badet i Döda Havet och besöket på fästningen Massada – där nästan tusen judar begick kollektivt självmord, hellre än att kapitulera för romarna. Till Döda havet har vi med oss en hebreisk dagstidning, så vi  har nu bildbevis på att både jag och Tomas läser hebreiska ”flytande”. Programmet under denna resa är intensivt. Utan att brodera ut mig för mycket vill jag bara nämna att vi idag även får oss utpekad platsen där Jesus döptes och berget där Mose dog. Vi åker också förbi världens äldsta stad, Jeriko. Genom den öken där Johannes Döparen predikade, styr vi slutligen färden mot Jerusalem – där vi ska bo i 4 nätter.

Fredagen den 8 november

Höjdpunkten idag (trots alla heliga platser) är besöket i Jerusalems största synagoga, inför Shabbatens början vid skymningen. Det är liv och rörelse och alla barnen springer omkring. Vi kvinnor får gå en trappa upp och sitta tillsammans med ståtliga judiska damer i alla åldrar. Sång varvas med högläsning på hebreiska. Ibland börjar besökarna gunga fram och tillbaka. Sedan vänder de sig om och gör rörelser som om de letar efter något. Enligt vår guide gör de så här för att Gud vill att vi ska ära honom med alla benen i vår kropp. Förutom mitt första besök någonsin i en synagoga, har vi förstås hunnit med en hel rad bibliska turistattraktioner – som kung Davids grav och den så kallade ”Övre salen” – där den helige Ande faller över de rädda lärjungarna så att de får mod att gå ut med evangelium till hela världen. Genom de judiska kvarteren vandrar vi idag till Klagomuren. Detta blev för mig personligen den starkaste upplevelsen under hela resan. Jag stoppar in min bönelapp bland stenblocken, och står med handen på denna slitna mur – där många människor före mig lämnat sina bördor i Guds händer. Betlehem blir den sista heliga plats vi besöker under dagens fullmatade program. Födelsekyrkan ligger på palestinsk mark, och det är en speciell känsla att åka genom passkontrollen – vid muren som skiljer Betlehem från Jerusalem. Jag känner stor sorg i mitt hjärta…

Lördagen den 9 november

Vet inte vad jag hade förväntat mig , men dagens vandring längs Via Dolorosa till Golgata, är långt ifrån fridfull. Vi stannar längs med olika stationer av typen ”Här dömdes Jesus”, ”Här föll han ihop under korsets tyngd” etc. Under hela promenaden ljuder muslimska böneutrop i högtalarna, samtidigt som olika försäljare kantar gatan med krimskrams. Väl framme vid den kyrka som byggts på Golgatakullen, möts vi av hysteriskt många pilgrimer. Alla tänker de köa i timmar för att får röra vid den jordhög som Konstantins mamma pekat ut som exakt den plats där korset stod. Jag bestämmer mig för att ta en lunch istället. Även Getsemane trädgård där Jesus blev förådd, och Oljeberget (där Jesus väntas komma tillbaka) är invaderat av turister. Som tur är leder vår förträfflige guide oss bort från det hysteriska pilgrimssorlet, och in på den stora judiska gravplatsen – som ligger på Oljebergets sluttning. Här finner vår grupp äntligen lite vila under guidens spännande utläggning om judarnas syn på döden och livet efter detta. Vår guide heter Eran och är jude. Han pratar flytande svenska eftersom han bott i Sverige i tre år och är gift med en svensk kvinna. Vid varje helig plats som vi besöker under vår resa som Temaresor kallar I Jesu fotspår har han trollbundit oss med sina berättelser. Han pratar om Israels historia, samt ger oss ett judiskt perspektiv på Jesu liv och gärning.

Söndagen den 10 november

Hela veckan har vi sett oss om efter ett bra tillfälle att köpa en shofar (ett typiskt judiskt blåsintrument av vädurshorn). Så idag inför vår lediga eftermiddag ritar vår guide en karta åt oss. Den ska hjälpa oss att hitta till Cardo – den judiska shoppinggatan i gamla stan. Efter några minuters pinsamt prutande (vi svenskar är ju så ovana vid detta), är vi nu lyckliga ägare till en äkta shofar – med intyg och allt. Som vanligt är annars denna dag fullmatad med nya utflyktsmål. Vi hinner med en officell visning av The Jerusalem Great Synagoge, Knesset och Israelmuseet – där vi ser de kända Döda-havsrullarna samt en stor modell av Jerusalem från Jesu tid. Lätt matta av alla intryck under veckan, tar Eran (vår guide) oss till slut till det stora Förintelsemuseet. Besöket där är en omskakande upplevelse. Dels hur judarna blir ”kokta som grodor” genom att man in i det sista försöker att hindra dem från att förstå att de går en säker död till mötes. Dels omvärldens ovilja att ta emot de desperat flyende judarna. Hur land efter land förmår uppvisa en sådan grymhet – ja, det förblir en av historiens olösta gåtor.

Måndagen den 11 november

Klockan är tio i elva, när vi i sista sekunden lyckas fånga en taxi vid Lejonporten – för att hinna till den buss som ska ta oss till flygplatsen. Trots att vi bara har en fri förmiddag, hinner vi skaffa oss nya intryck innan hemresan till Sverige.  Denna vår sista dag i Jerusalem, går vi upp tidigt. Tillsammans med Magnus och Birgitta besöker vi först Gordons Golgotha – där en brittisk forskare pekat ut den så kallade Dödskalleplatsen där han tror att Jesus korsfästes, och en gravgrotta i närheten där Gordon anser troligt att Jesus begravdes. Oavsett vilken av de två utpekade Golgataplatserna som är den mest troliga, föredrar vi den senare. Vi uppskattar att det på denna plats inte byggts någon stor pampig kyrka, utan att man här får se en riktig grav – och en bergskulle som av tradition använts som avrättningsplats genom historien. Efter Gordons Golgotha köper vi biljetter för att vandra högt uppe på Jerusalems murar. Vid Jaffaporten startar vi och går i riktning mot de palestinska kvarteren. Avslutar vår Israelresa med att under vår promenad högt uppe på Jerusalems murar, be om fred för alla invånare i staden – judar, kristna och muslimer…

Text och foto:
/Grubbelmia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s