Att bli mer sig själv…

Publicerat: maj 25, 2017 i Vardagsgrubbel

Efter att ha avslutat mina teologi- och diakonistudier funderar jag på hur dessa år format mig som person. Jesus säger att man ska älska sin nästa som sig själv. Igår avgav jag löfte om att älska och tjäna andra, men hur älskar man sig själv på ett sunt sätt?

Att bli mer sig själv…

Ett sätt kan vara att våga blomma ut och att spegla sig i människor som ger positiva bilder tillbaka, men detta kan vara lättare sagt än gjort. Hur kan jag ta reda på vem jag verkligen är, finns det några bra tips?

Dr. Alfried Längle säger att det finns en yttre och en inre väg. Genom den första vägen växer min identitet fram genom hur jag speglar mig i mitt kulturella sammanhang, mina roller, intressen och de människor jag omger mig med. Genom den andra vägen lär jag känna mig själv genom min vilja och mina beslut, men även genom att lyssna till min inre röst och den dialog som pågår där. Vi reflekterar, känner in, tänker och tar ställning till olika saker.

En annan viktig del enligt en av mina favoritfilosofer Ernesto Spinelli, är att vara uppmärksam på hur min kropp reagerar. Vid viktiga beslut bör du alltid lyssna på kroppens reaktion, eftersom det är lättare att dina tankar blir manipulerade – än din spontana fysiska reaktion.

Under större delen av mitt liv har jag låtit min identitet påverkas av den första vägen – speglingen i min omgivning. Inte alltid har denna väg lyft min självkänsla. Det som har hänt nu under de senaste studieåren är att jag steg för steg vågat närma mig den andra vägen, nämligen att lyssna mer på min inre röst och vad jag själv tänker och vill.

Jag tror att vi behöver bägge vägarna för att lära oss att älska oss själva på ett sunt sätt. Som diakon väljer jag att spegla mig i hur Gud ser på mig, när människors speglingar ibland gör mig ledsen. Människovärdet är något vi behöver vara rädda om, och genom att välja att se på varandra med kärlek kan vi tillsammans få blomma ut och bli mer oss själva.

Men sen är det kroppen och den där inre rösten, vi måste börja lyssna mer på. Stänga av yttre brus. Våga stanna kvar i tystnaden.

Och börja lyssna…
/Grubbelmia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s