Att veta allt om alla

Publicerat: mars 29, 2011 i Samhällsgrubbel

Så kom hon då på söndagsfika. Kvinnan som visste allt om alla. När hon hade berättat om varenda granne i vår egen port, och sex portar bredvid – sa jag stopp.

Antagligen hade hon kunnat fortsätta och berätta om varenda person i min bostadsrättsförening, med cirka 250 lägenheter. Vad de hette och var de kom ifrån. Vem som skilt sig och gift sig. Eventuella sjukdomar eller missbruksproblem. Svarta pengar, kändisar och blodiga slagsmål…

Det var både skrämmande och smått imponerande att träffa en människa med en sådan lokalkännedom. Hon verkade vara en mycket engagerad och hjälpsam människa. Ändå kunde jag inte låta bli att oroa mig för vad hon säger om oss, när hon går till nästa granne.

Besöket fick mig att börja grubbla över det här med närhet kontra distans. Jag har själv valt ett helt annat förhållningssätt till mina grannar, än det som damen som besökte oss valt.

Jag hälsar på grannarna, pratar lite om väder och vind och går sedan snabbt vidare. Nära vänner har jag många, men just därför har jag inget behov av att veta allt om mina grannar.

Men kanske tänker jag fel?
/Grubbelmia

kommentarer
 1. Birgit Severin Forslund skriver:

  Det står i ett gammalt beprövat ordspråk som jag brukar använda mig av:

  ”Sätt o Herre en vakt för min mun och bevaka mina läppars dörr!”

 2. mr Alias skriver:

  Skrämmande och imponerande var ordet. Det finns nog två diken här; att veta allt om grannarna tyder väl på att världen kanske har krympt lite väl mycket. Om man vet allt om grannarna så är fokuset väldigt lokalt, det måste vara ett heltids jobb att hålla sig uppdaterad med 250 grannar.

  Men andra diket är nog ändå vanligare; nämligen att inget veta om sina grannar, det känns ju heller inte riktigt sunt.

  Hoppas jag kan hitta balansen; jag ligger närmare det senare diket, men är väldigt intresserad av vad som händer internationellt. Men det kan säkert också bli ett dike.

  Som vanligt är nog balans ordet som leder mest rätt.

  mvh /mr Alias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s