Toaletterna är mycket bättre i Turkiet

Publicerat: juli 6, 2009 i Samhällsgrubbel, Vardagsgrubbel

Jag har just landat i Sverige. Trots sköna veckor på två av medelhavets vackraste öar, känns det bra att vara hemma. Språket, människorna, naturen – allt känns bekant.

I toalettkön utanför bagageutlämningen på Arlanda, händer dock något som plötsligt stör min hemtama känsla. En kvinna med mörkbruna ögon börjar högljutt att prata med mig om hur dåligt det är att vi har så få toaletter.

– Ni här i Sverige, som tycker att ni är så duktiga på allt… ni har inte ens tillräckligt med toaletter, för besökarna som kommer ur planen.

Eftersom jag just har haft semester, är jag ganska lugn. Svarar vänligt att det finns fler toaletter en bit bort. Med en något lägre röst svarar kvinnan:

– Ni tror att ni är så bra och ser ner på alla andra, men i Turkiet har flygplatsen toaletter så att det räcker åt alla.

Jag gör ett försök att skämta lite om hur kön till herrtoaletten alltid är kortare. Föreslår kvinnan att vi kan skippa kön till damernas, och gå in på den lediga herrtoaletten i stället.

Den turkiska kvinnan skrattar till, över mitt i hennes ögon absurda förslag. Isen är dock bruten och hon ler.

Kvinnan lugnar sig och vi småpratar om hennes resa till släkten i Turkiet. Hon berättar om hur ogärna hon lämnade sina sjuka föräldrar, och om hennes barn som ville åka ”hem” till Sverige.

Dörren till damtoaletten öppnas och kvinnan går in. Kvar står jag och grubblar över hur svårt det måste vara med dubbla nationalitetstillhörigheter.

Vad är egentligen ”hemma”, och vad gör man när ens egna barn inte bekänner sig till samma hemland som man själv?

Kanske är det splittrande – eller berikande – eller både ock…

Själv har jag bott utomlands i perioder av mitt liv. Några år i USA och några år i Mexiko. Jag trivdes bra, men kan nog inte påstå att jag kände mig hemma. Kanske är detta inget problem… Frågan är om om hemkänslan ens är viktig.

Ibland undrar jag om hemkänslan blir viktigare ju äldre man blir. Men jag vill ju samtidigt behålla nyfikenheten och upptäckarglädjen.

Efter samtalet med den upprörda kvinnan, väcktes mitt intresse för Turkiet. Undrar om flygplatstoaletterna verkligen är bättre där, eller om det var hemkänslan hon saknade.

Skulle inte förvåna mig om mina nästa resa utomlands går till Turkiet. Ser framför mig en spännande resa i en ny kultur… en eller två veckor blir lagom.

Men efter det…

Ja, då vill jag hem igen.

/Grubbelmia

Bookmark and Share

kommentarer
 1. Emelie skriver:

  Ett tillägg till den turkiska toadiskussionen: för de bakteriekräsna finns dessutom engångssitsar i papper att lägga över toalettstolen… arlanda anteckna!

  Mia, tack att du förgyller mitt surfande med dina grubblerier…

  /Emelie, som delar ditt turkintresse. Kanske Izmir nästa för dig också 🙂

 2. Daniel skriver:

  Har inte varit i Turkiet men, tacka vet jag toaletterna i Japan. Där får man balansera över det där lilla hålet i marken som inte är i ”sjärthöjd” utan kräver en fysik få av oss som närmar oss 40 har 🙂

  /D

 3. Linnea skriver:

  Ganska typiskt att det är en invandrarkvinna som bryter tystnaden i en toalettkö bland oss ofta så försiktiga svenskar.
  Det är min infallsvinkel på detta.

 4. jia skriver:

  tjenare mia! Vsst håller jag med kvinnan om att toaletterna i turkiet är fantastiska… Här i vårt land är ofta toaletterna dåligt städade och kön til ldamernas alldeles för lång! De som planerar nya byggen har väl aldrig stått i damkön! Utomlands varier det väldigt mycket på standarden verkar det som.När vi var till grekland härom året blev vi så trötta på att slänga använt toa-papper i en snunsk-hink,för där får man ju inte spola ner nånting som inte gått genom kroppen!Vi led ju med städpersonalen (som alltid var en kvinna)som fick rota i den hinken!En dag tog vi en dagstur över till Turkiet och besökte Efesos som minsann hade bad rum med rinnande vatten redan för tusentals år sen.Turkarna har väldigt rena toaletter idag och där får man spola ner som vi är vana vid!och tänk vad nöjd man blir som turist när toan är ren och fin!Vi svenskar tror väl oftast att vi är bra på det allting och att vår egen kultur är så bäst-men ack vad vi bedrar oss! bäst att koppla på vidvinkeln och sluta knälla på andra!

 5. Emma skriver:

  Framför allt spännande att se hur flygplatsen ser ut om de har toaletter så det räcker åt alla… Om ett flygplan rymmer… säg 250 pers…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s