Om du inte är snäll går vi hem

Publicerat: juli 15, 2009 i Vardagsgrubbel

Solen skiner på Skara Sommarland. Gräsmattan är överfylld av lättklädda semesterfirare. En del ger sig hän åt badlekar, andra försöker få lite färg på sina vinterbleka kroppar. Barnen är glada, men trötta. Själv har jag huvudvärk, och går för att köpa kaffe.

Kön snirklar sig runt hela kiosken. En liten flicka på cirka fyra år, kan inte sluta gråta över att hon inte får en till glass. Mamman tappar tålamodet och hotar med hemfärd, om flickan inte slutar att tjata.

Någon timme senare står jag och väntar på att få åka Berg- och dalbana, när en pappa plötsligt exploderar över sönernas bråk med orden ”jag är så trött på er”.

Promenerar bort till Gocart-området och blir vittne till en blond kvinna som kastar en stor väska på sin lite rundnätte man, samtidigt som hon skriker ”så här blir det varje år”. Med bestämda steg lämnar kvinnan sin förskräckta familj bakom sig, och jag börjar grubbla över vad det är som ”händer varje år”.

Varje år har vi semester. Då ska vi koppla av och ha roligt. Det kostar pengar och helst ska det bli så lyckat det bara går. Men det blir inte alltid som vi tänkt oss.

Ibland regnar det.
Ibland orkar vi inte vara snälla.
Ibland blir det bara fel.

På vägen hem från dagen på Sommarland, nickar min tjejkompis till vid ratten och vi får köra av vägen för att sova en stund. Medan hon sover funderar jag vidare på semester i allmänhet, och livets skörhet i synnerhet.

Livet är så kort…
Vad är väl en semester jämfört med en uppriktig kram från en nära vän?

Vad gör det egentligen att vi inte orkar vara snälla hela tiden?
Vad gör väl en misslyckad semesterdag – i det långa loppet?
Vad gör det om det blir fel ibland? 

Ingenting.
 

Bookmark and Share

/Grubbelmia

kommentarer
 1. Mikael skriver:

  Käre Nicodemus!

  Jag brukar ofta kommentera på Alatheia.
  Finns faktiskt någon/några tänkande där!

  Eftersom jag själv växt upp inom frikyrkan och tidigt tog bibelns budskap på blodigt allvar och avgjorde mig till människors spott o spe, vilket naturligtvis vägde lätt i sammanhanget i förhållande till den frid som bibeln utlovar.
  Att jag överlevde är en gåta.

  Alla de totalt övertygade har ingen aning om de lidanden som orsakades av min naiva önskan till troheten av bibelns budskap.
  Istället brukar jag bemötas av diverse spydigheter som börja be, omvänd dig, sluta häda och i värsta fall som hädare av DHA eller t.o.m a-krist.

  Glad att det faktiskt verkar finnas somliga som trots sin egen uppriktighet delar vissa av mina erfarenheter.

  Allt gott!
  Mvh MS

 2. Nicodemus skriver:

  TACK MIKAEL!
  FÖRSTÅR DU ÄR EN ”TÄNKANDE” MÄNNISKA”!
  ALLA RELIGIONER HAR NÅGOT GOTT ELLER POSITIVT MEN TYVÄRR OCKSÅ EN NEGATIV BAKSIDA. SKALL INTE NU FÖRSÖKA JÄMFÖRA O ANALYSERA DEM ALLA UTAN DET SOM JAG SRIVER ÅSYFTAR BARA KRISTENDOMEN SOM JAG TYVÄRR HAR MEST ERFARENHET AV SÄRSKILT DET S.K FRIKYRKLIGA…..TROTS ATT JAG BÖRJADE MITT GUDSSÖKANDE INOM ”STATKYRKAN.
  UPPRIKTIGT SÅ INNAN JAG GIFTE MIG FICK BARN OSV…..VAR LIVET GANSKA ENKELT O OKOMPLICERAT. JAG VAR SÖNDAGSKOLELÄRARE ANSVARIG FÖR KVÄLLSGUDTJÄNSTER…(COMPLETORIM STATKYRKAN)…
  SKRIVER DETTA FÖR VAD JAG SÄGER KAN VÄGAS LITE MOT MIN BAKGRUND…..
  HAR PERSONLIGEN ERFARENHET AV MUSLIMER, KATOLIKER,jEHOVAS VITTNE M.FL
  MEN MIN MINA SÄMSTA ERFARENHETER ÄR FRÅN PINGSTVÄNNER, ”TROSRÖRELSEFOLK O ANNAT ”FRIKYRKOPACK” SOM SÄGER ETT O MENAR ETT ANNAT O BEYRAR HUR VIKTIG BIBELN ÄR FÖR DEM. FÖR MIG ÄR EN TRO SOM INTE GÅR HAND I HAND MED DINA GÄRNINGAR VÄRDELÖS JA, RENT AV SKADLIG…..
  DE TALAR GÄRNA VITT O BRETT NEDSÄTTANDE O BRÖDER O SYSTRAR O SAMTIDIGT SOM DE FÖRSÖKER GLÄNSA MED SITT EGET FÖRLÅTANDE SINNESLAG O FROMHET….
  DE GLÖMMER VISSA BIBELORD EX. …..”EFTER DINA ORD SKALL DU DÖMAS….OCK GÖRA RÄKENSKAP FÖR VART FÅFÄNGT ORD DU SAGT….
  DE HAR O VISAR INGEN BARMHÄRTIGHET MOT MEDMÄNNISKOR, KAN INTE SE HELHETEN I SAMMANHANG O NYANSER ELLER SOM DU MIKAEL SKRIVER: ”HIMMEL ELLER HELVETE”!
  SOM JAG SER DET GÄLLER ÄVEN BIBELNS ORD DEM DÅ DE: DRIVES AV VART ”VINDKAST I LÄRAN”!
  DE ÄR VARKEN KALLA ELLER VARMA O SÅDANA MÄNNISKOR SÄGER UPPENBARELSEBOKEN :”GUD SKALL UTSPY DEM UR SIN MUN!!!!”
  SKRIVER BL.A FÖR ATT JAG TYCKER DET ÄR SYND OM DEM SOM INTE KAN SKILJA PÅ SAK O PERSON…TYCKER ALLTID DET ÄR INTRESSANT UTBYTA TANKAR MED OLIKA PERSONER INTE BARA RELIGION UTAN ÄVEN POLITIK MM . MEN TYCKER DET ÄR TRÅKIGT NÄR DET SPÅRAR UR TILL REN PERSONFÖRFÖLJELSE…..HAR SJÄLV EGEN ERFARENHET AV DETTA…..MEN EFTERSOM JAG ÄR ”GAMMAL O GAGGIG+ALLVARLIGT SJUK” HAR DET INGEN BETYDELSE IDAG!!
  DET SOM SMÄRTAR MIG DÄREMOT ÄR BARN O UNGDOMAR SOM LÅTER SIG DRAGAS IN I DETTA!!!…..BLIR TROENDE, FRÄLSTA ELLER VAD MAN NU VILL KALLA DETTA O MED BRINNANDE IVER O HÄRNGIVENHET UPPTAGNA AV SIN ÖVERTYGELSE O SEDAN UPPTÄCKER ATT DE SOM ÄR ”ÄLDRE” LURAT DEM GENOM FALSKHET O BEDRÄGERI DÅ BAKOM FROMMA ORD PENGABEGÄRET, MAMMON VAR DRIVKRAFTEN..
  OM DU MIKAEL INTE VARIT INNE O LÄST PÅ BLOGGEN ALETHEIA SOM JAG REKOMMENDERAR DÅ DEN ÄR JUST ETT BRA TYPEXEMPEL PÅ SMUTSKASTNING O PERSONFÖRFÖLJELSE MM HAR ERFARENHET AV DE SOM VARIT INBLANDADE I DETTA O KRISTNA MER ÄN 50 ÅR LÄMNAT BÅDE GUD O KYRKAN..DENNA BLOGG RIKTAR SIG VAD JAG FÖRSTÅR MEST TILL DE ”REDAN FRÄLSTA”….MEN KAN INTE VI SOM REDAN FRÄLSTA HÅLLA SAMMAN HUR SKALL DÅ DE UTANFÖRSTÅENDE KUNNA FÖRSTÅ TALET OM DEN SÅ STORA S.K ”KRISTI KÄRLEK”?????
  DE ENDA ORD JAG HAR KVAR ÄR JESU ORD:”SE MÄNNISKOR….” SOM JAG VILL TILLÄGGA: ”GUD FÖRBARME DIG!”

  P.S. HOPPAS JAG ”RÖRT OM I GRYTAN” HOS NÅGON…VILKET ÄR EN AV AVSIKTERNA MED MITT SKRIVANDE……D.S mvh Nicodemus!

 3. Mikael skriver:

  ”Vi har bara ett liv att leva.”

  Likväl hävdar en del att detta liv enbart handlar om att döda de mänskliga dragen i form av det onda köttet.
  Ett liv där i princip allt förkastas som synd, medan de själva påstår sig vara fria.
  Och i förlängningen menas att detta enda liv endast handlar om att ta rätt ställning inför det som räknas, evigheten.
  Himmel eller h-vete.

  Mvh MS

 4. Samuek skriver:

  Very bra skrivet!

 5. Sara skriver:

  Ja visst kan man förundras över att vissa använder uttrycket ”skaffa barn” barn är ju en gåva något man får och inte något man skaffar. Så många utlämnade barn det finns som inte får någon plats eller som får ta hand om sina fulla föräldrar på sommaren. Men det här med att vara snäll är ju något vi använder väldigt mycket i Sverige vi ska vara så jävligt duktiga och lagom kanske mest brudarna. Nej våga vara ful, eldig, svart och tatuerad 🙂 Det är mitt måtto!

 6. JANNE skriver:

  Ja, jag såg den här texten tidigare idag!
  Vad bra ideer du har!

  Var i Skara Sommarland för tre veckor sedan med syrrans ungar och släkten!
  Var förkyld som ”tur” var! Minigolf på kvällarna och 12 grader varmt.

  Låter lite som om du oroar dig över konflikterna och ölens verkningar på barnfamiljerna?

  Har ibalnd tänkt var kommer alla de här tatuerade människorna ifrån?
  Är Sverige ny arbetarklass mer än mobiltelefoner som för 5 år sedan!
  Nyfattigdomen och segregation och inget görs politiskt för att stoppa den.
  Allt görs för att skapa den…

  Älska och krama och förlåtelse!
  Vi har bara en tid.

  Jesus lever nära oss!
  Ska hoppas på honom!

 7. Linnea skriver:

  ”det kanske vore kanske bättre med lite mer vardag under semstern och lite mer semester i vardagen.”
  Otroligt bra sagt av TBE här i kommentaren som egentligen säger allt vad jag också skulle vilja ha sagt.
  Också när vi ”faller” i våra små eller större nederlag är det viktigt att snabbt resa sig upp och över och fortsätta vidare framåt på livets väg så vi inte fixerar oss vid fallandet vad som var orsak och verkan och fördjupar oss i det. Förgät det bakomliggande och sträck dig frammåt och jaga mot målet säger en vis bok…och låt oss under tiden inte glömma att älska, krama och förlåta varandra. Vi har bara ett liv att leva.

 8. TBE skriver:

  Håller helt med. I bland är det de höga ambitionerna och höga förväntningarna som slår undan fötterna, det kanske vore kanske bättre med lite mer vardag under semstern och lite mer semester i vardagen.

  /T

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s