Om jag kunde drömma

Publicerat: september 16, 2009 i Bok- och filmgrubbel, Vardagsgrubbel

Nu har jag förlorat mig själv i en film igen. Återigen är det förstås en berättelse som på många plan går emot mina värderingar – och det jag tror mig stå för…

Isabella Swan flyttar till Forks, en liten regnig sovstad i Washington. Där träffar hon den gåtfulle och förföriske Edward Cullen. Plötsligt tar hennes liv en oväntad och farlig vändning, eftersom det visar sig att Edward är vampyr. Trots detta uppstår en passionerad kärlekshistoria, där Edward och Bella ständigt balanserar mellan begär och livsfara.

Ja detta är handlingen i filmen Twilight (på svenska: Om jag kunde drömma), och de efterföljande böcker som jag slukat den senaste tiden. En högst banal historia, och jag kan inte för mitt liv begripa att jag fastnat för något så ytligt.

Jag grubblar på om det är den förbjudna kärleken som fascinerar, eller är det drömmen om ett evigt liv som skrämmer och lockar? Bella står ju inför valet att låta Edward bita henne, så att hon kan bli som honom och leva för evigt.

Googlar på författarens namn, Stephenie Meyer. Får då höra henne berätta att äpplet på bokomslaget symboliserar Bella och Edwards kärlek, samtidigt som den representerar den förbjudna frukten i Edens lustgård. Äpplet representerar också det val Bella har, att antingen ta emot den förbjudna frukten (Edward), eller att välja att inte vara med honom.

Okej, det finns religiösa grundtoner i berättelsen, tänker jag glatt. Hoppas genast kunna läsa ut inspirerande andliga dimensioner. Gör ett försök – men hittar inget. Berättelsen innehåller helt enkelt inga sådana djup…

Så vad är det då som griper tag i mig? Kanske är det själva valet att kasta sig ut i det vilda, farliga och okända. Kanske är det drömmen om ett annat liv, en annan värld. Jag vet inte.

I berättelsen finns förutom Edward vampyren, ytterligare två män som är passionerat förälskade i Bella. Den ena är en helt vanlig kille som heter Mike. Jacob – den andre killen, är mer ovanlig eftersom han kan förvandla sig till varulv. Dock lever han oftast som mänsklig, och kräver inte att Bella riskerar sin själ för ett eventuellt evigt liv. Bella älskar Jakob också, men måste ju välja…

Alla dessa val… Börjar grubbla på vad jag valt bort i mitt eget liv, och varför. Funderar över hur det hade blivit om jag fattat helt andra beslut. Kommer fram till att det är ganska meningslöst att tänka så. Jag kan ju uppenbarligen fortfarande drömma, och många vägskäl kvarstår. Varje dag.

Kanske ska jag leta lite oftare efter de vilda drömmarna. Inte vara så feg och bekväm. Låta mig lockas ut på nya betesmarker.

Plockar upp en bok som min syster Sara rekommenderat. Den heter ”Kvinnor som slår följe med vargarna”. Titeln lockar. Jo, så får det bli…

Jag ska drömma oftare om det vilda. Ge fantasin mer spelrum. Kanske slår jag följe med vargar ett tag. Vem hänger med?

/Grubbelmia

Se filmklipp: http://www.youtube.com/watch?v=gpjUvtXihFk

kommentarer
 1. Nickedockan skriver:

  ANGÅENDE DRÖMMAR KONTRA VERKLIGHETSFLYKT. FÖR MIG HÖR DE SAKERNA
  TÄTT SAMMAN. INTRESSANT VORE OCKSÅ HUR MAN KAN TYDA O TOLKA DET. DET FINNS JU DE SOM PÅSTÅR SIG KUNNA TYDA DRÖMMAR BL.A BIBELNS JOSEF.
  JAG SÅG OCKSÅ LITE AV FILKMEN MEN BYTTE KANAL DÅ JAG FÖRSTOD VAD
  DET SKULLE HANDLA OM. ATT LEVA I NUET O VERLKIGHETEN TYCKER JAG ÄR
  MER SPÄNNANDE ÄN UNDERHÅLLNINGENS VÄRLD. MÄNNISKAN SKALL JU EN GÅNG FÅ STÅ TILL SVARS FÖR VAD HON ANVÄNT SIN TID PÅ JORDEN TILL.
  DET INNEHÅLLER MER SPÄNNING ÄN DEN VÄRSTA HITCKOCKFILM OM MAN TAR DET PÅ ALVAR.TACK FÖR ORDET!!

 2. Någon som har lust att kolla upp om grubbelmia är sponsrad av Hollywood 🙂

  Bättre presentationer av diverse filmer får man ju leta efter. . .

  Ha en skön helg!

  – Lillebrorsan

 3. Sara skriver:

  Japp så är det. Utan (vilda) drömmar är vi förlorade. Jag slits ofta mellan saknanden av trygghet och samtidigt begäret efter det vilda och äventyrsfyllda livet. Jag tror månag kvinnor omedvetet förtrycker sin sanna vilda natur över pressen att vara duktig, söt och balanserad dett leder iin tur till depressioner och inre otillfredställelse. Svår balansgång och ibland är det svårt att våga lyssna till sin egen sanna röst. /S

 4. Mjuk som en sten skriver:

  oh vad underbart! äntliiiiigen någon som inte tycker att twilight är så djuup och romantiskt. tjafs.

  Bra blogg inlägg. Jag påbörjade för ett tag sen en bok om där man får följa en kille som heter ordinär, den är ganska lärorik också, handlar om att komma ut ur bekvämlighetszonen.

  Så länge du inte tappar dina värderingar och den du är så är ny mark alltid possitivt tror jag =)

 5. Sofia Hellman skriver:

  Hej Mia. 🙂 Du vet säkert detta redan, men jag och Niklas gav Twilight-ljudboken till Samuel när han fyllde år och eftersom boken är mycket bättre än filmen och om du inte läst den så har du ju ett alternativ där. 🙂 kram!

 6. Linnea skriver:

  Jag hänger absolut med:-) Var hittar jag boken? Vem är författaren? Vi behöver de vilda kvinnorna…

 7. Malle skriver:

  Har du sett filmen ”Sliding doors?” Det är två parallella scenarior…Först hinner tjejen precis med Tunnelbanan, kommer hem och hittar maken i sängen med en älskarinnan…

  Det andra scenariot är att hon missar Tunnelbanan, när hon kommer är allt * som vanligt*…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s