Grubbelmia ögonvittne till väpnat rån

Publicerat: oktober 28, 2010 i Samhällsgrubbel, Vardagsgrubbel

Jag möter hans blick. Mannen med rånarluva och automatvapen står ganska nära. När hans kompanjoner börjar såga upp fönstret till guldsmedsbutiken med motorsåg, är min första tanke att jag måste fota det som händer. Personalen på Metro Café (Hötorget) skriker åt mig att komma in i skyddsrummet. Där blir jag instängd ett tag, och adrenalinet börjar pumpa…

Vad tänkte jag egentligen? Första reaktionen borde väl ha varit ”sök skydd” eller ”ring polisen”. Inte ”detta måste jag fota”. Som tur är lät jag bli att fota, tills polisen var på plats.

Det hade redan varit en märklig dag, när rånet inträffade vid tvåsnåret på eftermiddagen. Jag hade varit på akuten och fått penicillin mot lunginflammation, och skämtat grovt med både kollegor och vänner om att ”nu kommer jag inte överleva”. När jag sedan ringde min man från skyddsrummet, hade han svårt att tro att jag menade allvar.

Grubblade lite på varför jag inte blev rädd. Det var samma sak när jag flög till Kanarieöarna nyligen. Jag var inte rädd. Jag som brukar vara vettskrämd vid start och landning – kände mig helt lugn.

Om rånaren hade snurrat runt och skjutit mig, så hade mitt liv slutat alldeles för tidigt. Det hade varit synd, eftersom så mycket äntligen börjar falla på plats. Jag har fått ett jobb som jag trivs med. Det går bra för båda mina söner. Jag älskar min man och mina vänner. Min fritid känns meningsfull och spännande. Jo, visst har jag fortfarande mina grubblerier, men ändå…

Och rånarna då? De är i tjugoårsåldern, och söker genvägar till lyckan. Tror tyvärr inte att deras metod fungerar särskilt bra. Även om de inte åkt fast, skulle de så småningom upptäckt att pengar inte ger dem det de innerst inne söker.

Vi är alla sökare. Vissa av oss har funnit en del av det vi sökte. Andra söker desperat vidare. Rånarna sökte en skatt på jorden. Själv samlar jag mina skatter i mänskliga relationer och himmelska upplevelser. Jag har funnit en del av det jag söker, men inte allt…

Vad söker du?

/Grubbelmia  

Guldrån vid Hötorget

Dagen: Rån mot guldsmedsbutik vid Hötorget
Market: Fräck kupp mot guldsmedsbutik på Hötorget
Dagens Nyheter: Två guldsmedsrån i Stockholm 
Göteborgsposten: Rån mot guldsmedsbutik vid Hötorget
Norrtälje Tidning: Rån mot guldsmedsbutik

kommentarer
 1. Daniel skriver:

  Typiskt att just du skulle dras in i detta 🙂

  /Daniel

 2. Linnea skriver:

  Jag söker efter att kunna leva upp till bibelns främsta bud att älska Herren min Gud av allt mitt hjärta och av all min kraft och av allt mitt förstånd och av all min kraft samt älska min nästa såsom mig själv.

 3. mrAlias skriver:

  Det är intressant att du inte blev rädd. Kanske beror det på att du har en inneboende trygghet som man kan få om döden inte är slutet på allt. En känsla av att jag kan lägga mitt liv i något större än mig själv. Allt handlar inte om min värld och jag behöver inte ha kontroll på allt.

  Det är en väldigt skön känsla att när man kan slappna av i att det är inte jag som ska fixa allt. Det är en trygghet som jag känner igen, för mig kommer den källan från att Gud har blivit verklig för mig.

  Inte bara en liten tanke lek, filosofiskt expriment eller intelektuell förståelse av att det måste finnas något mer, utan han/hon har blivit verlig bortom rimliga tvivel.

  Det är i relationen till personen bakom denna fantastiska verklighet som jag söker och vill för djupa mig i. Om du tro mej eller ej spelar ingen roll, han/hon är i alla fall lika verklig som soffan jag sitter i just nu.

  Tack för att du delar en intressant, sprakande och märklige upplevese.

  mvh mrAlias

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s