Hemfridsbrott

Publicerat: oktober 7, 2009 i Religionsgrubbel, Vardagsgrubbel

På väg hem från en hektisk dag på jobbet får jag oväntat sällskap av en ung tjej. Vi pratar som man gör om ditten och datten, när hon plötsligt säger att hon gillar att vara hemma hos oss för att ”det känns så fridfullt där”.

I bilen från tågstationen börjar jag fundera över det här med frid hemma. Det ska gudarna veta att många av dagarna hemma hos oss, känns långt ifrån fridfulla – men visst är det skönt de gånger lugnet infinner sig…

När jag senare på kvällen sitter nerkrupen i min säng, med min lilla laptop framför mig, tar grubblerierna ny fart. Jag börjar googla på hemfrid, fridfullt hemma och liknande ord.

Det första som kommer upp är reklam för städfirmor. Jaha, tänker jag. Visst känns det mer fridfullt hemma när det är någorlunda rent – men det är väl ändå inte där det sitter? Söker vidare och hittar en tant som säljer handbroderade bonader med texten ”Ej någonting i världen vid, når upp mot hemmets frid”. Ja, det låter ju vackert, men det säger ju ingenting om hur man uppnår detta tillstånd. Hittar till slut lite hurtiga råd av typen 7 regler för ett fridfullt hem. Artikeln riktar sig till småbarnsföräldrar. Nä, här blev jag inte mycket klokare.

Eftersom jag alltid gillat att fundera mellan ytterligheter och motsatsförhållanden, tänker jag att det kanske är lättare att fundera över vad ett fridfullt hem INTE är. Det första jag får upp i sökmotorn är definitionen av hemfridsbrott; Hemfridsbrott är i svensk rätt ett brott där någon olovligen intränger eller kvarstannar där annan har sin bostad.

Okej… denna lag handlar om människor, men om vi byter ut ordet någon mot något kanske vi kommer på vad det är som bryter sig in i just våra hem för att störa hemfriden. Vad är det för orosmoment hemma hos mig som ”intränger eller kvarstannar” för att skapa ofrid och osämja?

Ja, ibland kan det vara teven. Andra gånger är det uppsjön av aktiviteter som gör att andningshålen krymper. Vi blir då lättirriterade och stressade. Kan också vara outtalade anklagelser som skapar dålig stämning, eller oviljan att förlåta och gå vidare.

Själv har jag märkt att jag mår som bäst hemma, när jag känner frid med mig själv. Kanske är det där jag måste börja? Ta itu med frustrationer, misslyckanden, ouppklarade oförätter och annat som stör min frid…

Den som vill följa Jesu bud att ”du ska älska din nästa som dig själv”, måste ju börja med att lära sig att älska just sig själv. Religiös som jag är, tror jag att jag ska jobba vidare med detta bud ett tag framöver. Kanske kan jag sedan bli bättre på den Gyllene regeln för ett fridfullt hem:

”Allt vad ni vill att människorna (partner, barn och andra) skall göra er, det skall ni också göra dem (Matteusevangeliet 7:12).”

/Grubbelmia

kommentarer
 1. Nickedockan skriver:

  ANGÅENDE FRID O HEMFRID!!!
  DÅ MÅSTE MAN VÄL VETA VAD ORDET FRID INNEBÄR O BETYDER. DET KAN TOLKAS VÄLDIGT OLIKA O PÅVERKA OLIKA. EN DEL TOLKAR
  DET BARA SOM NÅGOT VÄLLUSTIGT O BEHAGFULLT KÄSLOTILLSTÅND
  ANDRA TOLKAR DET PÅ ANNAT SÄTT. KÄNSLORNA KAN BEDRA VARA
  FALSKA O GE UPPHOV TILL MÅNGA ”SPRATT”. TILLFÖRSIKT O ÖVERTYGELSE KAN VARA HELT ANNORLUNDA ELLER SOM BIBELN SÄGER:”VARA FAST I SITT SINNE”…OAVSETT OMSTÄNDIGHETERNA.
  DÄRFÖR BLIR DET SOM DET BLIR O ÄR SOM DET ÄR!! FALSK FRID O FALSK KÄRLEK ÄR POPULÄRT IDAG MEN VILL INTE ERKÄNNAS AV MÅNGA. ETT BRA EXEMPEL ÄR ATT INTE KOMUNNICERA MED DEM MEN BORDE KOMMUNICERA. ORD UTAN HANDLING ÄR ALLTSÅ VÄRDELÖSA
  ORD OCK BARA ETT ”SPEL FÖR GALLERIET”!!

 2. Linnea skriver:

  ”Den som vill följa Jesu bud att ”du ska älska din nästa som dig själv”, måste ju börja med att lära sig att älska just sig själv. Religiös som jag är, tror jag att jag ska jobba vidare med detta bud ett tag framöver. Kanske kan jag sedan bli bättre på den Gyllene regeln för ett fridfullt hem:”

  ”Allt vad ni vill att människorna (partner, barn och andra) skall göra er, det skall ni också göra dem (Matteusevangeliet 7:12).”

  Jag tycker att Du själv här kom med det bästa svaret.
  Lycka till!

 3. M.t.p. att ca hälften av alla äktenskap slutar med skilsmässa torde det inte vara helt fel att vi grubblar lite på just detta ämne: Hur uppnår vi hemfriden.

  Personligen tror jag inte städfirman du googlade fram är helt fel ute eftersom en hel del av ofriden i vårt hem bottnar i ren fysisk oreda. Å andra sidan kunde jag kanske gå i terapi och lära mig leva i smutsen och vara glad ändå.

  Nej, frid och ofrid i våra hem, var kommer det ifrån?

  Ditt grubblande smittar….

  Återkommer när jag hittat svaret

  /Daniel

 4. me and mine skriver:

  Hej Grbblis1 intresant!
  Ja att bitta ut någon mot något, kommer man lite längre med att få fram vad stör hemfriden. Men tänkte att man kanske inte alltid upplever samma sak, Du kanske kan känna dig uppivarv o stressad o en annan är hemma hos dig o länner av den frid som finns i hemmet, oavsätt om du är stressad, lugn eller fridfull. Det är kanske mera atmosfären som vilar i hemmet. Men jag får inte riktigt till det i dag. Någon gång har varit jätte krisigt, o sen har en annan kommit in på hemmet halvtimme senare o uttalar det är så fridfullt här. Då måste de känna en annan frid en jag känner, när jag kännde mig rädd o massa annnat en frid eller hemfrid. Så är det något vi kan komma fram till?
  Vet inte vi får grubbla vidare 😉 Va rädd om dig du är underbar o du har en innre frid som kommer fram i ditt hem, din familje. Kanske också oavsätt hur du mår för stunden.
  Du är sååååå värdefull glöm inte det.
  en värdefull vän kram

 5. TBE skriver:

  Hem och frid, vilka fina ord när den ena finns i den andra. Ur tålamod, förlåtesle och kärlek föds friden. Men det är naturligtvis inte lätt alla gånger, många livs situationer gör att vi inte har tålamod utan i stället frustration.

  Förväntningar (som lätt blir krav) sätter gärna krokben. Förväntningar på sig själv och på varandra. Du är på rätt spår tror jag, Grubbelmia, sakta ner, förlåta och gå vidare är nog en bra grund element att bygga med.

  /TBE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s