Min första pilgrimsvandring

Publicerat: juli 24, 2011 i Resegrubbel

Nio personer samlas i Funäsdalskyrkan en fuktig söndagsmorgon för att tillsammans vandra, och meditera kring pilgrimens sju nyckelord; enkelhet, långsamhet, andlighet, delande, bekymmerslöshet, frihet och tystnad. Som av en tillfällighet får jag denna semesterdag, prova på mitt livs första pilgrimsvandring…

Efter en kort andakt inne i kyrkan, går vi ut i morgondiset med sikte på vårt första stopp – en grå träskylt med reflektioner kring ordet enkelhet.

Vi människor samlar på oss så mycket, men glömmer ibland bort lyckan som kan följa av en strävan efter ett liv i enkelhet. Ett liv i tacksamhet över det man har. Ett liv i förnöjsamhet.

Kommer att tänka på min etiopiske vän Israel, som inte anser att han behöver mycket mer än vad som ryms i hans lilla ryggsäck. Min son Simon brukar påpeka att han alltid känner sig så glad när Israel hälsar på. Han äger nästan ingenting, men bubblar över av glädje och närvaro i allt han gör.

Efter första meditationstillfället, fortsätter vår lilla pilgrimsgrupp sin vandring mot nya stopp – vart och ett med reflektioner kring de resterande sex nyckelorden. Delar av vandringen promenerar vi i tystnad.

Det märkliga med tystnaden, är att den kan vara grogrund för talet i mitt innersta. Jag börjar fundera på vad jag vill förändra i min vardag, för att lättare kunna leva enkelt, förnöjsamt – och lyckligt.

Kommer att tänka på ett forskningsföredrag, som handlade om vad som skapar känslan av lycka. Jag lyssnade till detta för några år sedan. Förutom nära relationer och kreativitet, var det just förnöjsamhet som var en av tre orsaker till lyckokänslan, enligt denna forskningsrapport.

Idag har jag i Svenska kyrkans regi fått prova på en alldeles speciell typ av vandring – nämligen pilgrimsvandringen. Erfarenheten gav stor näring åt mina grubblargener, men även många rofyllda tankar och idéer om förändringar som jag vill genomföra i mitt liv.

En pilgrimsvandring kan genomföras ensam, eller i grupp. Vill du veta mer kan du kolla in www.pilgrim.nu

Kanske är detta något att testa, även för dig?
//Grubbelmia

kommentarer
  1. Daniel Forslund skriver:

    Vet inte om jag skulle kunna hålla tyst i över 5 minuter… Fy vad jobbigt 🙂

    /Daniel

  2. Linnea skriver:

    Jag har aldrig prövat detta men väl vanliga retreater i tystnad som ung och minns hur välgörande det var.
    ”Odla tystnaden ty i den talar Gud.” Ur andaktsboken Daglig Kraft som varit en av mina ledstjärnor sedan 1970.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s