Trasiga kärlekskaruseller

Publicerat: augusti 26, 2009 i Vardagsgrubbel

”Varför är jag inte kär i tjejen som är så kär i mig”, frågade en kompis här om kvällen. ”Hon är ju både söt och trevlig”, fortsatte han något nedstämd. ”Och jag har verkligen längtat efter ett seriöst förhållande – ända sedan Linda svek mig…”

Efter några tafatta försök att råda och trösta min vän, ger jag upp och börjar grubbla över varför så många av kärlekens karuseller går sönder, eller snurrar i otakt. Minns åren innan jag gifte mig. Hade väldigt lätt att bli kär, men tappade snabbt intresset om jag märkte att killen blev för allvarlig med förhållandet. Jag skulle aldrig gifta mig, sa jag. Ville bara ha roligt.

Drömmer mig tillbaka till tiden innan förhållanden blev komplicerade. Första gången jag ”på allvar” blev ihop med någon, var i tredje klass. Jag hade just fyllt nio år och bodde i Värnamo. Killen hette Markus. Han var fräknig, rödhårig och mycket blyg. Jag hade sett honom snegla på mig i smyg, på rasterna…

En dag skrev han en lapp där det stod ”Du är söt Mia, får jag chans på dig?”. En av hans kompisar kom hem till mig med lappen. Medan kompisen väntade utanför dörren, klottrade jag snabbt ner ett ”ja, det får du väl” på en annan lapp, som sedan skickades tillbaka till Markus.

Vi var ihop i flera månader, bråkade aldrig, träffades enbart i skolan – och aldrig ensamma. Det var ett enkelt och okomplicerat förhållande. De kärlekshistorier som följde blev betydligt snurrigare.

När jag gick i sjuan i Perstorp, Skåne – blev jag allvarligt förälskad för första gången. Det kändes i hela kroppen och jag tappade all koncentration på skolan. Han hette Micha, gick i klassen över mig, och var lång och mörk. Vi spenderade varje ledig minut tillsammans, och var båda övertygade om att vårt förhållande skulle hålla livet ut…

Tills jag mötte Ulrik, skolans populäraste kille. Då förändrades allt. På högstadiet där vi gick utlystes en Luciatävling, och jag kom oväntat till final. Då öppnades Ulriks ögon, och han bestämde sig för att det var mig han ville ha. Mina tjej-kompisar sa att jag inte kunde missa en sådan chans. ”Ingen säger nej till Ulrik.” Så jag lämnade en djupt sårad Micha, som jag fortfarande var kär i, och blev ihop med Ulrik – för att han var populär…

Ja, någonstans här förlorade jag nog kärlekens oskuld. Förhållandena som följde gick upp och ner. Dörren till svek och förljugenhet, som jag själv hade öppnat – visade mig en helt ny värld.

En värld av trasiga kärlekskaruseller…

Jag tyckte länge att det var kul så länge det snurrade, men när farten avtog eller något gick sönder – ja då hoppade jag av. Då och då hoppade någon på min egen snurrande karusell. En del fick stanna en stund – andra knuffade jag av direkt.

Hur kommer det sig att det vackraste i livet kan bli så komplicerat?

/Grubbelmia
Ps) Även om kärleken ibland ger oss stort lidande, så måste vi tro på den. Den kan avta eller gå sönder – men vi måste lita på att kärleken alltid är värd risken…

kommentarer
 1. kompis skriver:

  Ja håller med, även när vi mår piss så är det viktigt att inte ge upp det vi alla borde tro och hoppas på, kärleken!

  Menar tänk om den där snubben på korset skulle sagt att han inte pallade mer innan dem slog in spikarna… Menar att jag är hithills tacksam till kärleken även fast jag blivit djupt sårad förut

 2. TBE skriver:

  Kärleken är det bästa vi har, men det är också otäckt, för det gör oss sårbara. Om vi vill unvika att bli sårad så missar vi kärleken. Vilket dilemma.

  Jag håller med dig Grubbelmia, vi måste välja att tro på kärleken. För det är faktiskt ett val. Heller dör jag och ha försökt än att klara mig osårad och missa det vikitigaste.

  Bra grubbelpost, Tack!!

  Mvh

  /TBE

 3. Sandkornet skriver:

  Som en av många (sandkorn) fascineras jag av kärlekens karuseller. Det är rörigt och samtidigt spännande… Ibland även djupt sårande. Men jag vill fortsätta tro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s