15 nakna kvinnor och en pojke

Publicerat: november 30, 2011 i Vardagsgrubbel

Han satt där på bänken, med stora oroliga ögon. Såg ut att vara i tioårsåldern. Måndagskväll i damernas omklädningsrum, och det är dags för veckans vattengympa. Pojken ville dock vara någon annanstans.

De stora undrande ögonen har etsat sig fast i mitt minne. Skräck blandad med nyfikenhet. Ingen har tidigare tagit med sig små pojkar till vattengympan, men jag antar att det är vanligt att de går med sina mammor till simhallen.

Detta med nakenhet är ibland knepigt. Speciellt om den på något sätt är påtvingad.

När jag bodde i USA sa någon till mig att det inte är lämpligt att pojkar över fem år, ser sina mammor nakna. Detta tyckte jag var en extrem åsikt. Jag har nu själv två söner, och nakenhet har varit en naturlig sak i vår familj. Detta hindrar inte känslan av att det inte var okej att springa omkring naken, framför en helt främmande tioåring i måndags.

Eller vad tycker du?
/Grubbelmia

kommentarer
 1. mr Alias skriver:

  Är det inte märkligt att människan tenderar att gå från diket på ena sidan vägen till diket på andra sidan vägen. Om Linnea växte upp i en miljö som var extrem (förmodligen i missriktad välmening, dvs att man trodde att den överdrivna åtskillnaden var bra) så tycker jag att vi i stort i dag aninglöst har hamnat i motsatta diket.

  Vi lever i ett genom sexualliserat samhälle som är mer eller mindre totalt gränslöst. Att ta med en 10-årig pojke in i omklädningsrummet är bara ett symptom av många symptom på detta. Jag tycker att det är hänsynlöst att gör så, både mot pojken (som närmar sig sin för pubertala ålder) och mot resten av kvinnorna som inte är pojkens mamma.

  Det finns situationer där nakenhet är naturligt men detta var inte ett av dem. Jag skulle vilja fråga denna mamma om hon tvingades byta om i herrarnas avdelning för sin pojkes skull, hur skulle det kännas för henne, om nu nakenhet är så naturlig? Varför ska man inte visa samma hänsyn för pojkar som för mammor?

  mvh mr Alias

 2. Mia skriver:

  Jo, det är ju viktigt att ”han fick som han själv så önskade” – som du Linne skriver. Men även, Björn – att försöka undvika att genera folk i allmänhet. Håller med om att det är svårt, eftersom det är så olika saker som generar oss mäniskor…

 3. Björn skriver:

  Frågan är kanse inte om det är naket eller inte som generar. Ser mer till saken att genera någon över huvud taget. Kan man låta bli det? Vet inte men gör så gott jag kan. Fast små pojkar blir lätt generade, kommer ihåg min mamma i en stor blommig hatt och som alltid gick och gnolade. Gjorde mig jätte generad.

 4. Linnea. skriver:

  Hoppas han fick som han själv önskade.

  Själv är jag så extremt uppfostrad att jag aldrig någonsin fick se pappa eller bröder nakna eller sova i samma rum som de fast vi var många syskon:-(

  Ännu värre hos morfar fick killar vända ryggen till då tjejerna badade trots baddräkt.

  I vissa kyrkliga sammanhang i USA fick kvinnor hålla till godo med att bada med kläderna på.

  Så nog finns det variationer ang. detta ämne:-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s