En talande gravsten?

Publicerat: mars 2, 2012 i Vardagsgrubbel

Min adoptivfar Tore Forslund skulle ha fyllt 85 år i söndags, så jag besökte hans grav på Skogskyrkogården,  och sjöng hans favoritsång (Tänk när släkt och vänner…). Besöken där får mig alltid att grubbla lite extra över döden i några dagar. Nu i veckan höll jag dessutom på att sätta kaffet i halsen, när jag läser om framtidens gravstenar – som kan tala!

”Gravstenar med inbyggd lcd-skärm för bildspel och ir-sensorer som startar en förinspelad ljudhälsning, när någon närmar sig graven – det kan vara framtiden på svenska kyrkogårdar”, läser jag i tisdagens Metro.

Ännu har ingen i Sverige ansökt om att få använda en talande gravsten, men på Svenska kyrkans begravningsenhet tror man inte att det ska vara några problem att få tillstånd, så länge man ”håller sig till god gravkultur”. Vad nu det är.

Är det god gravkultur att den vanligtvis så fridfulla och eftertänksamma vandringen på kyrkogården, ska bytas ut till ett högljutt event med hälsande gravstenar och flashiga multimediapresentationer?

Jag tror inte det…
/Grubbelmia

kommentarer
 1. Mia skriver:

  Håller med. Både om att det kan vara rädslan för att dö och ”försvinna” som affärsmännen fångar upp – och att jag hellre tänder ett ljus hemma för att minnas…

 2. Björn skriver:

  Kanse är det rädslan för att dö. Känslan av att vi försvinner och ingen ser oss längre. Affärsmän har alltid varit snabba på att fånga upp sådant som skrämer oss. Så varför integöra oss odödliga geneom en liten hälsning från andra sidan. Själv vill jag nog inte ha några monument eller bildskärmar. En liten tuva i minneslunden lockar mera.

  Kram Björn

 3. Linnea skriver:

  Ingen önskedröm för mig. Blir det så stannar jag hellre hemma och tänder ett ljus för den jag vill minnas invid personens foto.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s