Honungsmassage i bastun

Publicerat: oktober 28, 2009 i Vardagsgrubbel

Naken och trött efter kvällens vattengympa kliver jag in i bastun. En söt doft slår emot mig, och mina ögon fastnar på två kvinnor som masserar varandra. Tusen tankar far genom huvudet och jag undrar om de vill ha sin privata stund ifred. Plötsligt räcker en av dem fram en flaska med flytande honung och frågar om jag vill ha.

Jo, men visst tänker jag. Hur illa kan det gå? Och jag är ju ganska fördomsfri och har som motto att alltid vara öppen för att prova nya saker – åtminstone en gång…

Väljer att själv smörja in mig, måste ju ändå hålla lite på min värdighet.

Honungsdoften ligger tung och klibbig, när nästa kvinna kliver in. Även hon erbjuds honungsinsmorning, och tipsas om att det finns en flytande honung med eukalyptus som är ännu härligare och inte fullt så söt.

Så sitter vi då i bastun, en bunt nakna klibbiga kvinnor. Hela situationen börjar kännas komisk och jag skäms över den sexorgie som jag först trott mig bevittna.

En av de unga kvinnorna börjar berätta om uråldriga traditioner på turkiska badhus. Där är flytande honung tydligen ett vanligt inslag för att som hon säger ”öppna porerna och lena huden”.

Någon timme senare åker jag från simhallen len som en barnrumpa, och med ett bubblande skratt inom mig. Mycket närmare vardagslycka än så här kommer man inte.

Grubblar över de tvära känslokast som våra dagar här på jorden ibland bjuder på. De två senaste veckorna har varit så tuffa att jag fruktat mig vara på väg in i väggen igen. Lyckades i sista sekund undvika att krocka med väggen denna gång, för att istället ta sikte mot en dörr.

Fördelen med att navigera mot en dörr, är att den går att öppna lite snabbare än väggen – följaktligen blir smärtan lindrigare och återhämtningen skonsammare.

Nu när novembermörkret snart drar ner rullgardinen för många, tror jag att vi ska uppmuntra varandra att börja leta efter nya dörrar att öppna.

Väggarna omkring oss må resa sig som mäktiga monster, men om vi letar efter ljuset i dörrspringan kan vi hitta utvägar.

Ser du inget ljus just nu? Då är mitt hetaste och allra sötaste tips att du köper en flaska flytande honung och sätter dig naken i närmaste offentliga bastu. Låter kanske konstigt, men det funkar faktiskt inte om du sitter ensam.

Dela sedan med dig av din honung, och känn efter om inte en gnutta vardagslycka börjar bubbla även inom dig…

/Grubbelmia

kommentarer
 1. Daniel skriver:

  Fick en flaska äkta lönnsirap av USA besöket förra vecka. Någon som vet om det har samma effekt 🙂

  Tack för dagens skratt-bränsle

  /Daniel

 2. Linnea skriver:

  En helt fantastisk berättarförmåga Du har. Jag är SÅ IMPONERAD och tar till mig Din visdom på djupet.
  Tack för Du delger detta så värdefulla jag som just var på väg in i väggen kan nu ändra riktning:-)

 3. Sumael skriver:

  ”Lyckades i sista sekund undvika att krocka med väggen denna gång, för att istället ta sikte mot en dörr.

  Fördelen med att navigera mot en dörr, är att den går att öppna lite snabbare än väggen – följaktligen blir smärtan lindrigare och återhämtningen skonsammare. ”

  Riktigt insiktsfulla och kloka ord, jag menar de flesta dörrarna är ju fästa i en vägg 🙂

  Glad att du mår bättre!

 4. TBE skriver:

  Bra tips, undrar om det med honungen skulle funka lika väl i herr bastun? 🙂

  Annars att dela med sig av honugen i livet med varandra skapar ljus i livet, det är att mötas och se varandra som gör skillnaden särskillt när det är mörkt. Det är något sorgligt med våra moderna liv där vi sitter ensamma var och en hos sig i TV’s kalla sken utan att se varandra.

  Hoppas att jag kan följa ditt råd mitt liv och dela mer…

  /TBE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s